HTML

Lélekszerelés

LÉLEKSZERELÉS. Minden betegségnek és történésnek lelki oka van. Létezik obejktív igazság! Bár ezt nem úgy kell elképzelni, hogy valaki számára az egyes dolgok mit jelentenek, hiszen az tényleg személyes, nem általánosítható. De a világ működésének törvényei objektívek, mindenkire vonatkoznak. Ezek a működési elvek éppen ezért objektív igazságok. Ilyen igazságokat találunk, gondolunk végig, a mindennapok nehézségeinek könnyebb átvészelésének érdekében. Amennyiben személyes segítségre van szüksége, kérem hívjon a 70 3354 114 -es számon, vagy írjon a somogyi@magy-art.hu címre.

Friss topikok

  • őrültnő: "Az álmunk arról, hogy ez sikerülhet, fontosabb a valóságnál." (2017.08.07. 22:56) Reménytelen szerelem ...
  • Margarita21: Kedves Lélekszerelés. 26 éve ismerem azt az embert akivel álmodok, régen együtt jártunk iskolába. ... (2016.09.01. 19:26) Reménytelen szerelem II.
  • Contos Vinetu Contos: komoly (2016.03.07. 13:16) SZEX
  • don Fefinho: Az ok sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb, mint bárki is hinné. Ami miatt a férfi nem házasodik, az ... (2013.07.24. 00:18) Miért nem akarnak házasodni a férfiak?
  • sz.e: Amennyiben a nők rálátnának milyen ördögi tervet szolgálnak amikor lemondanak női szerepükről vala... (2012.08.16. 11:37) Lányok a legényt jól meg becsüljétek!

Hagyományos párkapcsolati szerepek napjainkban V.

2009.01.12. 14:35 :: Lélekszerelő, MAGYART

Sokan vallják, hogy minden napunkat úgy kellene megélnünk, mintha ünnepnap lenne. Teljesen egyet tudunk érteni ezzel a gondolattal, de ennek ellenére sokszor leszünk arra figyelmesek, hogy elrohant mellettünk az idő és ma sem sikerült igazán ünnepélyessé tenni a napunkat.

Megfigyelhetjük, hogy a régi világ, az egész év tevékenységeit is egy ünneprendre fűzte fel. A mi hagyományunkban például 7 Boldogasszony ünnep van, az évszaknak megfelelően, amelyek nevükben is meghatározzák az éppen aktuális tennivalót. Például: Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe, vagy a Sarlós Boldogasszony ünnepe. Fontos tudnunk, hogy a magyarság nem csak az atyai, férfi Isten minőséget tisztelte, hanem az anyai, női minőséget is. Ezt a minőséget testesíti meg a Boldogasszony. Később a Krisztusi kereszténységben Szűz Mária lesz Boldogasszony Anyánk.

Az éves tevékenységekhez kötődő ünnepek melletti fontos ünnepi kör az emberélethez, családhoz kötődik. Ide tartozik a születés (születésnap), keresztelő (névnap), elsőáldozás, bérmálkozás, esküvő, eltávozás (halál).

Az életünk során minden életszakasz egy folyamat, amit egy körrel írhatnánk le. Van kiinduló pontja és vége. Felülről éppen egy kört mintáz, de oldalról nézve egy spirál, hiszen az életszakasz során fejlődünk, miközben felfelé, a teremtő felé haladunk. A hagyomány szerint minden életszakasz után egy új indul. A megismerkedés, udvarlás szakaszát követnie kell az esküvőnek, de legalább is egy közös döntésnek, mely szerint a felek, ettől a pillanattól együtt folytatják az életüket. A kettőből, EGY, egy közös lesz. Létrejön egy közösség, a család. Ha ketten összekötik az életüket, akkor a döntés után, záros határidőn belül, az ő teljességüknek gyümölcsöznie kell. Ha nem, lassan elkezd tönkre menni a kapcsolat. A férfi nő teljességéből gyermek születik. A gyermeknek nevet adnak, a kereszténységben, megkeresztelik. Ez egy nagyon fontos dolog, ma is, ha nem is törődünk vele annyira. Minden betűnek, szónak rezgése van. Amikor gyermekünket névvel ruházzuk fel, adunk számára egy rezgést, ami őt jellemzi majd. (Ha látunk olyan embert, akit agyon becéznek, nem a nevén szólítanak, ott valószínűleg hibás volt a névadás, nem jellemzi a tulajdonosát. Mindenki érzi ezt és ezért szólítják másként, pl. Öcsi bácsinak.) A középkorban, nagy jelentősége volt a keresztnévnek. Megfigyelhető, hogy minden név jelentése megegyezik a névhez tartozó szent életének tanulságával. Tehát, ha utána nézünk a nevünket viselő szent életútjának, közelebb kerülhetünk az életfeladatunkhoz. Például, a Péter név jelentését, mindenki kősziklának tudja, hiszen Krisztus az ő apostolára, Péterre építette az egyházát. De van Szent Péter életének több jellemző vonása is. Például Krisztus halála után mindkét szeme könnyezett. Kendőt hordott magánál, hogy könnyeit letörölje. A legenda szerint az egyik szeme azért örömében sírt, mert ismerhette Jézust, a másik pedig bánatában, mert megtagadta őt. Így a Péterek hajlamosak egyszerre a dolgok mindkét oldalát átérezni. További Péter legendát örökít meg Sienkiewicz: Quo vadis című regénye. Itt a hívők tanácsára, Néró elől menekülő Péter találkozik az Úrral, Jézussal. „Hová mész mester” - kérdezi őt Péter. „Megyek, meghalok helyetted a kereszten.” Péter elgondolkodik, majd felismeri, mit kell tennie. Visszamegy Rómába és tanulságtételül meghal a kereszten, de kéri, hogy őt fejjel lefelé feszítsék meg, mert nem méltó a Krisztussal egyező halálra. Mint látjuk a Péterek sajátja a jó felismerő képesség is. De tudunk sok más legendát, Protomártír Szent Istvánról, Szent Erzsébetről, és még sorolhatnánk. Hazánkban pont ezért a névnapot ünnepelték inkább, nem pedig a születésnapot. A kereszténységben ráadásul a kereszteléskor született meg az ember az ég számára.

A család életében tehát a gyermek születésétől egy új életkör indul, amely a gyermekek felnövekedéséig tart. Utána a szülőknek új életkört kell indítaniuk, mert a körülményeik újra jelentősen megváltoztak. Ekkor dől el, hogy tudnak ketten újból egy boldog egységet, teljességet kialakítani, vagy zsörtölődő, egymás mellet élő, két öregember lesz csak belőlük. A gyermekek életét gazdagítja még a keresztelő, és a bérmálkozás. A halál, ma nem ünnep már, pedig a halotti tor a régi idők örömteli eltávozási ünnepeit idézi, amikor tudtuk még, hogy az eltávozó, jó helyre ment, ott boldogabb, és megünnepeltük, hogy sikeresen befejezte itteni pályafutását.

A család életét befolyásoló családi ünnepeket kiegészítették az évkörhöz kapcsolódó ünnepeink. Ezek közül némelyik igazi családi ünneppé vált. November 11-én Márton napon libát evett a család és újborral öblítette le. A hagyomány szerint, amilyen életed van Márton napján, olyan lesz az elkövetkezendő év, ezért bőséggel étkeztek, megidézve ezzel a kedvező jövőt. (Szent Márton, Franciaország védőszentje, hun királyfi. Legendái, a fegyvertelen és mégis sértetlen csata, valamint a palást megosztása a koldussal.) Az elkövetkező időkben indul az advent, amikor mi szintén böjtöltünk. (Nem csak húsvét előtt volt böjt, bár ez utóbbi nem volt olyan szigorú.) Böjttel készültünk a Fény=Jézus születésére. Nálunk Szenteste még ma is hal kerül az asztalra. Az ünnepi ebéd csak karácsony napján kerül tálalásra. Mint látjuk, mindkét ilyen nagyobb ünnepünkre böjttel készül a magyar ember. Az eredeti, kereszténység előtti időkben a fény születésének ünnepén, amelyik az év legsötétebb napján volt, sólymot, kerecsen(=karácsony?) sólymot, röptettek. A sólyom, a Turul földi megfelelője, hagyományunk szerint a kisebbik fény, a fény fia, Jézus. Ő Isten fia, aki a szeretetet, mint legfőbb törvényt hozza el hozzánk, az év legsötétebb napján. A szeretet a család fennmaradásának alapja, ezért is vált karácsony a szeretet ünnepeként családi ünneppé. Sokszor az eljegyzést is ekkor karácsonykor, vagy karácsony másnapján, Protomártír Szent István neve napján tartották. Az esküvőre pedig sok esetben a farsang utolsó napján került sor. Az Úrhoz közel, a padláson megterített hitvesi ágyon elköltött szerelmes éjszaka után pedig böjt következett a testi szerelemben is. A leendő család boldogságáért hoztak közös áldozatot.

Megfigyelhető, talán ebből a pár példából is, hogy a hagyományban az ünnepek, az ünnepi rend az élet alapját határozták meg. Minden eseménynek volt anyagi síkú megjelenése és spirituális hatása is. Mivel pedig a régi világ a családra, mint a legkisebb, jól működő közösségi egységre épült, ezeket az élet menetét mutató, ünnepi lépéseket, elsősorban, a férfi és a nő egységéből létrejövő család keretein belül ünnepelték meg.

 

Somogyi Péter

Lélekszerelő

Szólj hozzá!

Címkék: család ünnep esküvő karácsony szerelem lélek boldogság keresztény szeretet pár turul társ böjt közös boldogasszony

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekszereles.blog.hu/api/trackback/id/tr55872851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása